Hersenoperatie 2012

Over de operatie….

Op 4 Juni werd Bas opgenomen in het UMC/WKZ Utrecht. Op de eerste dag vonden er nog een aantal onderzoeken plaats en op 5 juni om 08.00 uur vond de eerste operatie plaats.

Bij deze eerste operatie werd er een luikje bij Bas in de schedel gemaakt, waarbij een stuk schedelbot links op het hoofd werd verwijderd. Er werden dan elektroden op zijn hersenen gelegd in de vorm van een soort dunne plastic matjes (grids). Toen de elektroden waren neergelegd werd zijn schedel weer met het oorspronkelijke stukje bot gesloten, waarbij alleen de elektrodedraden naar buiten komen. Deze eerste operatie duurde ongeveer 4 uur en werd gedaan onder narcose.

Na deze eerste operatie ging Bas een dagje naar de uitslaapkamer (Recovery). De dag daarna werd er nog een CT-scan gemaakt, om te kijken of alle elektroden goed lagen. Daarna ging hij voor een week naar de Intensive Epilepsy Monitoring Unit (IEMU) op de afdeling Neurologie voor aanvalsregistratie. Bas zijn hoofd zat in het verband ivm. de elektroden die in zijn hoofd lagen en de draden die naar buiten komen uit zijn schedel. Op de IEMU werden zijn epileptische aanvallen geregistreerd op video en EEG. Op de elektrodematjes was precies te zien waar een aanval begint als Bas een aanval krijgt.

Tussendoor moest Bas ook nog testjes doen, de elektroden in het matje werden gestimuleerd met kleine stroompjes terwijl Bas een testje moest doen, bijvoorbeeld plaatjes benoemen. De bedoeling hiervan was om vast te stellen waar, welke functie gebieden precies zitten. Aan de hand hiervan kan er een soort “landkaart” gemaakt worden van Bas zijn hersenen, zodat de neurochirurg weet welke gebieden eruit zouden moeten en van welke gebieden hij af moet blijven.

Tijdens de week dat Bas op de IEMU ligt mag hij zijn bed niet uit en wordt hij dag en nacht bewaakt door een speciaal opgeleide kinderverpleegkundige en een EEG laborant. Ook is er altijd een klinisch neurofysioloog of assistent neuroloog in de buurt.

   

_____________________________________________________________

Na een week op de IEMU werden de elektroden weer uit Bas z’n hoofd gehaald, wat gevolgd zou worden door de echte operatie, op 12 juni, helaas vond deze tweede “echte” operatie nooit plaats, omdat tijdens de week op de IEMU bleek dat Bas zijn epilepsie niet uit één punt in de hersenen kwam, en dus niet operabel was.